Stari je Newton zamišljao Boga kao Urara, a svemir kao sat. Današnji fizičari Ga zamišljaju kao kompjuterskog Programera, a svemir kao kompjuter. Od Newtona do danas se otkrilo mnogo „nereda“ u tom velikom satu, a ipak sve ide svojim redom.

Einstein je govorio da mu se čini kako Bog stalno baca kocku i odlučuje kako kocka padne. Sve je nepredvidivo, a ipak zakonitost postoji. Za tu stvarnost postoji mnogo izraza, poput determiniranog kaosa, ali niti jedan ni približno ne izriče što se to zbiva u mikro svijetu od kojeg smo sazdani.

Ako danas Boga možemo zamisliti kao Programera, onda i Napasnika možemo zamisliti kao onoga koji pravi krive spojeve u programu. Kako je u dnu sve moguće jer je svijet kao neki rulet koji se vrti i kuglica pada nepredvidivo, moguće je i sve pokvariti. Izgubiti. Dovoljno je izmijeniti samo jedan spoj pa da cijeli program počne djelovati destruktivno i samouništavajuće.

I Evanđelja nam govore o Napasniku kao onom koji ubacuje krive informacije u program. Najdraži mu je posao zamjenjivati dio za cjelinu. Pars pro toto!

Kada napastuje Krista u pustinji, nudi mu jesti kruh. Krist mu odgovara da ne živi čovjek samo od kruha. Napasnik zapravo kaže da je kruh dovoljan. A Krist mu odgovara da je kruh samo dio života. Cijeli život je kruh i Riječ Božja. Kruh i Duh. Materijalna i duhovna stvarnost. Znamo kako je tu varku Napasnik ubacio u programe mnogima i kako tako mnoge vodi do uništenja. Dok jedemo kruh, gubimo Duh, a gubljenjem Duha gubimo smisao, istinu, zajedništvo i tako dalje. Postajemo siti-prazni ljudi. U mislima smo prevareni i zamijenili smo dio za cjelinu.

Tako je i s posljednjom napasti. Napasnik Mu nudi sva kraljevstva zemaljska. A ne postoji samo ova zemlja. Postoji i nebo. Transcendencija. Svijet duša, anđela i svijet Boga. Postoji nebo i zemlja, a ne samo zemlja. To je cjelina. Zadobiti samo zemlju znači upropastiti sebe. Izgubiti nebo. Izgubiti vječnost. Neizmjernost. Budućnost. Život budućega vijeka.

Krist je na drugom mjestu rekao učenicima: Što koristi čovjeku ako zadobije sav svijet, a sebi naudi i sebe upropasti?

Možemo zaključiti da je Napasnik car polovičnih informacija. Punu informaciju i puni program, u punoj slobodi, u nas stavlja Bog-Programer, a Napasnik ubacuje polu-informacije i tako nas uvodi u kaos. Očaj. Konfuziju. To je na svim razinama života. U spolnosti - dovoljan je užitak! Pa u politici. Ekonomiji. Zdravlju - dovoljno je zdravlje tijela!

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Najbolje bi bilo probuditi se vrlo rano, pa trčati ili voziti bicikl. Zrak rano ujutro je tako svjež i čist. Često uključim budilicu. Ona zvoni, ja ispružim ruku, pritisnem gumb za zaustavljanje i vratim se na spavanje. Toliko o ranom jutru i svježem zraku!

Robert Kubica