U zgradi Banovine u petak 20.02. je predstavljen dosad najambiciozniji gradski projekt aktualne vlasti - uređenje istočnog ulaza u Split, gdje bi se za nekoliko godina trebalo izgraditi čak milijun kvadrata novih sadržaja.

Prema predstavljenom urbanističkom rješenju skupine autora, na čelu s arhitektom Damirom Rakom, koje je jednoglasno pobijedilo na nedavnom natječaju, “nova vrata Splita” trebala bi oživiti urbanistički devastirano i gotovo zaboravljeno područje Neslanovca, Mejaša i sjevernog, rubnog dijela Pujanki. Istok grada tako će dobiti poslovni centar, nove stanove, trgovačke i zabavne sadržaje, veliki gradski park i trg, dječje vrtiće, jaslice, novi dom omladine, poduzetnički inkubator...

Tri cjeline

- Projekt je sastavljen od tri cjeline: područja na Mejašima, gdje se nalazila tvornica “Končar”, a koja se seli na Kukuzovac, zatim sjevernog neizgrađenog dijela Pujanki, te zemljišta “Vodovoda” na Neslanovcu. Naša namjera je bila urbanizirati ta područja i stvoriti grad unutar grada sa svim potrebnim sadržajima. Ipak, najvažnije od svega je što smo konačno definirali nove javne prostore kojima gravitiraju čitava navedena naselja – istaknuo je Jurica Jelavić, predsjednik Društva arhitekata Split.

Kompjutorska simulacija budućeg najvećega gradskog trga okruženog sa sedam poslovno-stambenih nebodera zamišljenih urbanističkim rješenjem na području Mejaša
Prema njegovim riječima, na Mejašima će se tako u sklopu projekta izgraditi najveći trg u Splitu, a bit će okružen uslužnim i trgovačkim sadržajima te neboderima od kojih će najviši imati 36 katova. Na Neslanovcu, gdje je danas smješten “Vodovod “, nakon dugo godina trebao bi se urediti novi gradski park, a taj dio grada dobit će i novi vrtić i jaslice. Pujanke bi se, pak, trebale uglavnom popuniti novim stanovima, no postoji ideja da se ta lokacija, koja je dijelom u gradskom vlasništvu, osposobi za gradnju novih jeftinijih kvadrata iz programa poticane stanogradnje.

Interes investitora

Iako u Banovini nisu željeli govoriti o visini investicije, pravdajući se kako to ne bi bilo u redu s obzirom na tešku financijsku krizu u državi, rečeno je kako će se izgradnjom svih planiranih sadržaja od komunalne naknade i doprinosa ‘ubrati’ dovoljno novca da se napune tri gradska proračuna. Dakle, oko tri milijarde kuna moglo bi se sliti u gradsku blagajnu.

Na sjevernoj strani simulacije su neboderi s trgom na Mejašima, na južnoj strani je Neslanovac s nizom zgrada, velikim parkom, vrtićem, jaslicama i vodospremom, dok je na zapadu dio Pujanki predviđen za stanove i moguće nove zgrade POS-a
- Već sada imamo investitore koji su zainteresirani za ulaganje u projekt. Nizozemska “Tulipan group” posjeduje na Mejašima 48 tisuća kvadrata za izgradnju nebodera i trga s trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima, dok je na prostoru Pujanki većinski vlasnik zemljišta splitska tvrtka “Sanit gradnja” koja će najvjerojatnije investirati zajedno s Gradom. Predstavljanjem novog velikog projekta, bez obzira na recesiju, Grad Split ima mogućnost izrade investicijskog kataloga u koji bi trebao uvrstiti prostore Trsteničke uvale, Duilova i istočnog dijela grada, te time nastupiti na svjetskom tržištu kao respektabilni partner i otvoriti vrata stranom kapitalu - ustvrdio je arhitekt Jelavić.

Gelo: Hotel i disko-kuglana

Na predstavljanju projekta je bio i Kristijan Gelo, član Uprave ‘Tulipan grupe’. - Nakon Zagreba odlučili smo investirati u Split, te smo u posljednjih devet mjeseci na Mejašima otkupili golemo zemljište i zgradu ‘Končara’. Namjeravamo graditi čitavi centar sa svim sadržajima: trgovački centar, poslovni kompleks, hotele i stanove. Optimisti smo i ako sve bude u redu, prvi dio našeg kompleksa, koji obuhvaća veliku poslovnu zgradu, trgovački i zabavni centar, trebao bi započeti s izgradnjom za 12 mjeseci, a za dvije godine namjeravamo dobiti uporabnu dozvolu – kazao je Gelo. Mladi poduzetnik bosanskih korijena otkrio je da će i on najvjerojatnije uzeti stan na Mejašima, a jedna od stvari koje će tamo izgraditi je i disko-kuglana. - Imala bi 20 staza i mogla bi primiti više od 500 ljudi. Eto, samo to mi fali ovdje u Hrvatskoj... - kazao je Gelo.

Damir Rako na čelu ekipe pobjednika

Pobjednički rad, prema kojemu će se definirati novi izgled istočnog ulaza u grad, djelo je skupine autora predvođenih arhitektima Damirom Rakom, Nenadom Mikulandrom, Goranom Pavlovićem, Franzom Zahrom, Sanjom Rdovniković, Ivanom Bakotić i Anom Palac.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Komunalni redar za GK-a Neslanovac je JOSIP GABELICA, mob. 091 455 9603

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Referentica za redarstvo je MARIJA KOKAN, tel. 021 310 158

Jednom kada se dopuste brakovi homoseksualaca, oni dobivaju pravo na djecu, a budući da su istoga ili nepoznatoga spola ili neodređenog spola, oni dobivaju pravo da se iz javnih dokumenata izbrišu pojmovi majka i otac.

dr. Matko Marušić