Pseći izmet po ulicamaSve više psećeg izmeta po ulicama

Mnogi stanovnici Neslanovca imaju kućne ljubimce, a najčešće su to mačke i psi. Isto tako mnogi od nas ljubitelja životinja odustali su od držanja ljubimaca, jer su zaključili da nemaju odgovarajuće uvjete.

Svi vidimo da je pasa sve više, a nažalost vidimo i da je psećeg izmeta po ulicama sve više. Možda svi ne znaju da je „posjednik psa dužan očistiti javnu površinu koja je onečišćena izmetom njegovog psa“.

Ovako je to propisao Grad Split u Odluci objavljenoj 2. travnja ove godine u svom službenom glasniku.

Pseći izmet može biti nositelj različitih vrsta parazita, posebno opasnih za djecu i nepoštivanja pravila higijene može dovesti do prijenosa parazita ne samo među životinjama, nego i sa životinja na ljude.

Neočišćeni pseći izmet nije jedini problem vezan za pse koji muči neslanovčane. Mnogi se žale da ih plaše veliki psi koji slobodno vrludaju ulicama bez brnjice ili povodca. Ne treba zanemariti niti glasni lavež pasa, posebno u ljetnim noćima kada svi imaju širom otvorene prozore.

Dva suprotstavljena tabora

Ne želimo da se stvaraju dvije suprotstavljene strane: s jedne strane posjednici pasa, a s druge oni koji se osjećaju ugroženima lavežom, šetnjama velikih pasa bez brnjice i povodca, psećim izmetom na ulicama itd. Zalažemo se za uvažavanje svačijih stavova i navika, a protivimo se zaoštravanju situacije koja nije baš najljepša.

Možda bi prvi korak prema boljem stanju u Neslanovcu mogli učiniti posjednici pasa upoznavši se s propisima koji se tiču držanja kućnih ljubimaca.

Problem psećeg izmeta na ulici može uzrokovati da mnogima omrzne cijela pseća vrsta. Stoga pozivamo vlasnike da budu odgovorni i sa zdravstvene točke gledišta i s aspekta etike koja nije sekundarna.

ZAKON POSTOJI DA BI ZAŠTITIO SVOJE GRAĐANE I SVI U DRUŠTVU SU POZVANI DA GA POZNAJU I POŠTUJU!

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Komunalni redar za GK-a Neslanovac je JOSIP GABELICA, mob. 091 455 9603

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Referentica za redarstvo je MARIJA KOKAN, tel. 021 310 158

Nered u rečenicama je posljedica nereda u mislima, a nered u mislima je posljedica nereda u glavi, a nered u glavi je posljedica nereda u čovjeku, a nered u čovjeku je posljedica nereda u sredini i stanju te sredine.

Mirislav Krleža