Gotovo 63 posto osnovnoškolaca svaki dan gleda televiziju duže od dva sata, a dio njih (12 posto) dnevno TV program gleda više od pet sati! To su rezultati ispitivanja učenika iz tri zadarske osnovne škole, koji isto tako pokazuju da više od 40 posto osnovnoškolaca na internetu provede više od dva sata dnevno.

Poseban dio istraživanja odnosio se na gledanje reality show emisije Big brother, koju svaki dan, po jedan sat, gleda 58 djece. Izjave skupine 12-godišnjaka na tu temu svode se na dva njihova stava: smatraju da bi u emisiji trebalo biti više prikazivanja intimnih i seksualnih odnosa, te ističu da im je privlačna činjenica da sudionici showa mogu raditi što god žele.

- To je najperfidniji način manipuliranja mladima, sa takvim programima u kojima se veliča sebičnost, nerad, prijetvornost, voajerizam i uspjeh bez muke. Porazno je da roditelji tih istih učenika provedu značajno manje vremena ispred televizije, dakle prepuste svoju djecu TV programu, a kao najporazniju činjenicu istaknuo bih da samo 12 posto učenika razgovara sa roditeljima o sadržajima koje su gledali na televiziji - kaže pročelnik Odjela za pedagogiju Sveučilišta u Zadru dr. Zlatko Miliša, koji je istraživanje proveo u suradnji s asistenticom Višnjom Milačić.

Ona djeca koja nisu pred TV ekranom, vrijeme provode pred ekranom računala, surfajući internetom. Gotovo sva djeca kući imaju računala, a čak 67 posto učenika računalo ima u svojoj sobi, a ostali u dnevnoj sobi. Većina školaraca ove dobi ima i svoj profil na Facebooku. Kao i u slučaju televizije, i ovdje nevjerojatnih 82 posto djece odgovara da ih roditelji ne kontroliraju dok su na internetu, gdje gledaju razne sadržaje ili igraju igrice.

Mi ni na nivou Hrvatske nemamo obrazovnu politiku razvijanja roditeljske kompetencije za preveniranje neselektivnog gledanja ovakvih sadržaja. Stoga smo suočeni sa društveno poticanom, a ne sankcioniranom nasilju, dok bi trebalo shvatiti kako nasilne scene u igricama utječu na ponašanje djece predškolske dobi - kaže dr. Miliša.

Kad su na otvorenom prostoru, osnovnoškolcima je život nezamisliv bez mobitela, kojeg imaju gotovo svi. Četvrtina ispitanika je navela da se mobitelom koristi više od sat i pol dnevno, što osim razgovora i slanja sms poruka uključuje snimanje fotografija i video isječaka, te opet - igranje igrica.

Koliko osnovnoškolci gledaju TV:

MANJE OD JEDAN SAT DNEVNO 12,7 posto
JEDAN DO DVA SATA DNEVNO 24,6 posto
DVA DO TRI SATA DNEVNO 31,9 posto
TRI DO PET SATI DNEVNO 18,8 posto
VIŠE OD PET SATI DNEVNO 12,0 posto

Koliko osnovnoškolci provode na internetu:

MANJE OD JEDAN SAT DNEVNO 36,8 posto
JEDAN DO DVA SATA DNEVNO 22,7 posto
DVA DO TRI SATA DNEVNO 21,2 posto
TRI DO PET SATI DNEVNO 8,5 posto
VIŠE OD PET SATI DNEVNO 10,8 posto

Izvor: Jutarnji list