Malo volje, puno truda i snaga zajedništva - recept je po kojemu čelnici gradskih kotareva Ravne njive, Brda i Neslanovac, među Splićanima znanih pod zajedničkim imenom “Brda”, od nekoć ozloglašenog dijela grada u kojemu su carevali kriminal i droga neumorno stvaraju uvjete za miran, obiteljski život, bogat društvenim, kulturnim i sportskim događanjima.

Tajna je njihova uspjeha u tomu što, svjesni koliko trom može biti birokratski sustav, sve probleme rješavaju vrlo jednostavno - razgovorom.

Policajci Ante Šućur i Frane Zuban sa čelnicima GK-ova; Mirkom Prančevićem, Antom Brnićom i Mirkom Ramljakom

Tako se umjesto slanja službenih dopisa, odnosno igre gluhog telefona, za zajedničkim stolom redovito okupljaju sa svim sudionicima javnog života zajednice - župnicima, ravnateljima škola, predstavnici komunalnih poduzeća i policije. I svaki sastanak, kažu, urodi plodom, pa je tako međusobnom suradnjom drastično smanjen broj kaznenih i prekršajnih djela, osnovan je kulturni centar, grade se sportske dvorane, uređuju zelene površine, dječja igrališta...

Možda će skeptici posumnjati u njihov koncept rada, no oni su uvjereni u učinkovitost zajedničkih napora, prije dvije godine formiranih u službeno tijelo, takozvano Vijeće za prevenciju.

- Uočeni problem na sastanku se iznese, predlože se mjere za njegovo saniranje i u razgovoru se vidi tko je za to nadležan. Osim toga, da je naša formula uspješna, govori i činjenica da će uskoro vijeća za prevenciju biti osnovana na gradskoj i županijskoj razini - pojasnio nam je Mirko Ramljak, prvi čovjek GK Ravne njive te ujedno i predsjednik Vijeća, a s njegovim mišljenjem slažu su i čelnici GK Brda i Neslanovac Ante Brnić i Mirko Prančević kojima za dobrobit zajednice nije teško “zasukat rukave”. U raspodjeli dužnosti, zadatak da se brine o sigurnosti građana pripao je kontakt policajcu Frani Zubanu.

Još se boje policije

- Izvanredno surađujemo sa školama i vrtićima i može se reći da je ovo jedno od najsigurnijih područja u gradu. No volio bih da se i građani malo trgnu. Oni bi trebali više tražiti mene nego ja njih jer tu žive i znaju kad se nešto događa. Valjda ljudi imaju neki strah od policije, a to treba promijeniti - veli Frane. Njegov kolega Ante Šućur, voditelj sektora koji pokriva područje spomenutih kotareva, vodi pak brigu da s problemima na terenu budu upoznate nadležne službe koje će poduzeti potrebne mjere. Cilj je svima isti - kvalitetniji život njihovih sugrađana.

Sigurnije cestom kod Kauflanda

Akcijom prometne policije pokušati ‘stati na kraj’ neopreznoj vožnji u Hercegovačkoj i Sarajevskoj ulici, postavljanjem dodatne signalizacije i uspornika omogućiti djeci sigurniji prijelaz ulice kod Kauflanda, ukloniti mikrodeponij na Zagorskom putu, urediti i zaštititi prostor na kojem se treba graditi nova crkva na Brdima - neke su od planiranih aktivnosti Vijeća za prevenciju.

Predavanja za roditelje

Tijekom prošle godine Vijeće je realiziralo niz akcija poput natjecanja osnovnoškolaca u nogometu, graničarima i štafetnom trčanju, posjet prvaša s Brda Prvoj policijskoj postaji u povodu Sv. Mihovila, humanitarni turnir pod motom “MOJ KVART - KVART BEZ DROGE”, edukativna predavanja roditeljima i djeci u sklopu prevencije zlouporabe opojnih droga, a s istim i sličnim aktivnostima namjeravaju nastaviti i dalje.