ImageU derutnom prostoru bivše osnovne škole na Brdima uskoro će niknuti kulturni centar. Grad je predvidio 800.000 kuna za uređenje ovog prostora čiji se zidovi ljušte od vlage, krov obilato prokišnjava, a linoleum na podu je razderan. No, i u takvim, nemogućim uvjetima odvija se život.

Odojci za ‘Torcidu’

- Tko u Splitu nešto znači u šahu, uvečer dođe ovdje, imamo Šahovski klub “Brda” koji je u drugoj ligi - ponosno ističe predsjednik kotara Brda Ante Brnić. U prostoriji čiji se zidovi crne od vlage, a staklo na prozoru je razbijeno, nekidan je upriličena gozba s pet odojaka za pripadnike “Torcide” koji su darovali čak 99 boca krvi. Brnić kaže da na Brdima postoji pedesetogodišnja tradicija kulturnih predstava koje su se izvodile u fronti mjesne zajednice.

- Na našim daskama glumit su počeli Žarko Radić i Marija Sekelez - ističe predsjednik kotara, koji očekuje odaziv stotina mladih, ali i starijih, kad proradi kulturni centar. Arhitektica Jelena Zanchi napravila je projektnu dokumentaciju i okvirni troškovnik. Po njezinim riječima centar ima smisla jer ova četvrt pokazuje iznimnu vitalnost.

- Nismo htjeli projektirati uštogljeni minimalistički ambijent, nego prostor s domaćim ugođajem. Interijer će biti fleksibilan, mobilne pregrade će ga po potrebi razdvajati i povezivati, ovisno o aktivnostima koje se budu odvijale. I kad ne bude predviđenih događanja, centar će funkcionirati kao kvartovski dnevni boravak, gdje će se gledati novine i surfati na internetu, a uredit će se i dvorište - tvrdi arhitektica i dodaje kako se išlo na najnužnije mjere saniranja zatečenoga stanja, ali napominje da je sad zadnji čas za adaptaciju, koja bi stajala milijun kuna.

- Nastavi li prostor propadati, dogodine će trebati duplo više novca za uređenje - tvrdi Jelena Zanchi. Ante Brnić ističe kako je Grad pristao na to da ovaj prostor ne bude žrtvovan za pizzeriju ili kafić, iako je bilo zainteresiranih.

- U suradnji s kotarevima Neslanovac i Ravne njive osnovali smo KUD “Brnistra”, imat ćemo dječji zbor, dramsku i glazbenu sekciju, mušku i žensku klapu... Javili su nam se i neki koji bi organizirali male scene, one ne zahtijevaju puno opreme i glumaca. Nama treba takvih sadržaja, ljudi će to upijati - uvjeren je Ante Brnić.

Realizacija zapinje na Zemljišniku

Realizacija kulturnog centra trenutačno je zapela na grešci u Zemljišniku. Naime, na ovu neveliku prizemnicu upisan je teret nadogradnje trećega kata radi dobivanja stana!

Upravni odjel za urbanizam ne može izdati rješenje o uvjetima građenja za prenamjenu škole u prostor namijenjen kulturno-društvenim aktivnostima dok se ta greška ne izbriše. Ovaj bizarni problem upravo rješava djelatnik Službe za imovinsko-pravnu pripremu građevinskog zemljišta, evidenciju i upravljanje nekretnina, na Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Splitu.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Komunalni redar za GK-a Neslanovac je JOSIP GABELICA, mob. 091 455 9603

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Referentica za redarstvo je MARIJA KOKAN, tel. 021 310 158

Veličina se postiže
kada se zaboravi
rang onoga koji je iznad nas
a također i
onoga tko je ispod nas.
Kada nismo ni oholi sa poniznima
niti ponizni sa oholima.

Anthony de Mello