Ponukan tendencioznim izjavama sindikalista Željezare, Bekavca u emisiji Radio Splita od 4. svibnja 2009, javio sam se u program, ali prekasno jer je emisija upravo završavala. Stoga sam napisao pismo voditelju Branku Dobroti, koje ovdje prenosim u cijelosti.

Poštovani gospodine Dobrota

Pozdravljam blokadu prometnica i sve druge pa i žešće oblike protesta u Hrvatskoj, jer to do čega su nas doveli naši nesposobni, korumpirani i svakakvi političari, to nije normalno. Dabogda blokirali cijelu zemlju, kao što znaju Francuzi i Talijani.

Željezara SplitA niko ništa ne čini, pa zato pozdravljam hrabre i radikalne poteze. Ali, bez istine ili s parcijalnom istinom (kako kome odgovara: Bekavcu odgovara da pljuje po Zlomrexu i preuveličava stvari, npr: „bijesni auti“- a ustvari zna da se radi o dva pasata, jedan opel astra, seat ibiza, Polančecu odgovara da ništa ne kaže itd, itd) neće bit izlaza iz naše Hrvatske močvare. Radnici nas sigurno nisu doveli ovamo di se nalazimo, a to je: opća apatija.

Izvinjavam se zbog zbrkanosti teksta, ali toliko sam iznerviran da ne mogu bolje.

Nedavno sam čuo od sindikalista (valjda Bekavac ili netko drugi) da „šta će nama nesposobni istočnjaci kupovat firme, neka se vrate na svoj istok, a nama neka vrate našu željezaru….“

Možda oni ne znaju da „ti istočnjaci“ imaju više od trideset firmi u mnogim zemljama, uključujući Austriju i Kinu, a što su sve postigli u petnaestak godina postojanja, a počeli su sakupljanjem otpadnog željeza. (za usporedbu zamislite našega Žaru iz Dujmovače, koji skuplja otpad, kako za 15 godina kupuje tvornice po svijetu!? ... ne čini se baš vjerojatnim. A upravo tako je Zlomrex počeo prije 15 godina)

Ne volim zlonamjerne ljude. Neznam jeli Bekavac takav, ali zašto on prešućuje koliko je Zlomrex uložio u Željezaru otkad je vlasnik? Zar pokušaj da se spriječe krađe željeza itd. postavljanjem nadzornih kamera i reorganiziranjem zaštitarske službe, zaslužuje samo komentar kako su "istočnjaci postavili kamere da bi nadzirali radnike kao u logoru"?

Da ne duljim, uvjeren sam da je Zlomrex imao najbolje namjere (to pokazuje i zapošljavanje mnogih potrebnih radnika, nažalost na određeno vrijeme, ali ipak zapošljavanje) plaće su se isplaćivale redovno, ali je krajem godine došlo do mnogih objektivnih problema (ne negiram i subjektivne) koji su u nizu doveli do ovog sadašnjeg užasa.

Radnici Željazare SplitOsobno sam upoznao zaštitare i neke druge Poljake koji su došli raditi u Željezaru i ti „istočnjaci“ se nisu mogli načuditi koliko malo i neučinkovito rade Hrvati (ne samo u Željezari nego i okolo kako su oni primjećivali živeći u Splitu nekoliko mjeseci). Hoću reći da bi bilo dobro malo bolje upoznati Poljsku i njene firme (naročito u velikim gradovima) i realno usporediti s našim, pa bi ovakvih nesuvislih komentara bilo puno manje. Poljska i dan danas proizvodi „od igle do lokomotive, helikoptera, aviona, mlijeka itd, a naša lipa 'rvacka više ne proizvodi skoro ništa. Do nedavno je proizvodila građevinsko željezo, ali izgleda da to nikome nije bilo u interesu, možda je veći interes uvoziti to isto željezo?!
Toliko od mene, gospodine Dobrota. Želim Vas pohvaliti zbog tema i načina vođenja emisija, samo nastavite!

Ako mogu pomoći slobodno se javite
Srdačan pozdrav
Ivan Barišić

P.S. Godinama sam posjećivao Poljsku i osobno se divim Poljacima koji su nas prešišali u ovo malo godina slobode. Mi smo i prije imali puno veću slobodu, a zadnjih 20 godina vidimo kako smo je iskoristili. (bolje reći kako SU JE ISKORISTLI, mislim na one poznate „ko je jamijo, jamijo!“)

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Komunalni redar za GK-a Neslanovac je JOSIP GABELICA, mob. 091 455 9603

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Referentica za redarstvo je MARIJA KOKAN, tel. 021 310 158

Funkcija djeteta je da živi svoj život - ne život koji mu zabrinuti roditelji misle da bi trebalo živjeti, niti život u skladu s ciljevima pedagoga koji misli da zna najbolje.

Alexander S. Neill