Što znači 12 zvijezda na zastavi Europske unije?

Ovih dana Lijepa naša postaje članicom Europske unije iako je ulazak na referendumu podržalo samo 28,84% Hrvata. Ostali su glasovali protiv ili nisu niti izišli glasovati, jer im se zgadio tretman koji je Hrvatska imala na svom predugom putu priključivanja EU i jer malo tko vjeruje da će nam u Uniji biti bolje nego sad.

Sama unija je u velikoj krizi kojoj je teško dokučiti uzroke, ali pretpostavka da bogati bankari londonskog Cityja i Wall streeta upravljaju krizom kako žele, usprkos svim nastojanjima premijera i šefova europskih država, ne čini mi se nevjerojatnom i dalekom od istine.

U Hrvatskoj su jedino političari oduševljeni ulaskom u EU, a kod naroda taj ulazak kao i pripadajuća proslava izazivaju samo bijes, ogorčenje i gađenje. Hrvati ne znaju što su naši pregovarači potpisivali s Unijom, ne znaju što ih čeka u Uniji, a malo koga i zanima jer su rezignirani.

Jedna od većih laži koju serviraju naši političari je da ćemo u prvih nekoliko godina iz kohezijskih i strukturnih fondova povući nekoliko milijardi eura namijenjenih poboljšanju infrastrukture, poljoprivrede itd. Tek usput, malo sramežljivo i ispod glasa dodaju: „ako pripremimo kvalitetne projekte“. Upravo u tom grmu leži zec. Tih kvalitetnih projekata nema i neće ih ni biti, jer u Hrvatskoj nitko nema pojma o tome kako pripremiti projekte, dokumentaciju i dobiti novac. Koliko o tome čitate u Jutarnjem, Slobodnoj, t-portalu i svim drugim medijima?

Ovaj pesimizam temelji se na poznavanju situacije koja je vladala u Poljskoj posljednjih 12 godina i usporedbi s našom, dakle neposredno prije ulaska Poljske u Uniju i nakon ulaska, a vjerojatno ste čuli da je Poljska dobila ogromnih 85 milijardi eura iz EU fondova.

Naime u Poljskoj su u srednjim školama postojali predmeti koji su srednjoškolce upoznavali sa EU fondovima, svim detaljima natječaja, izrade projekata, dokumentacije, investicija itd. Koji srednjoškolac u Hrvatskoj išta zna o fondovima EU?

U svakom selu u Poljskoj postoji osoba kojoj se neki poljoprivrednik, stočar, poduzetnik ili obrtnik može obratiti i koja će ga informirati i pomoći mu u izradi  i pripremi dokumentacije za natječaj. (Ovo natječaj inače na "hrvatskom" se kaže aplicirati za fondove. Kako li to lijepo, učeno zvuči: aplicirati) Zna li netko od vas kome bi se obratio da ga informira i pomogne mu da (aplicira) dobije novac iz fondova EU? Ako netko zna neka javi.

Jedina stvar koja bi mogla dobro ispasti za Hrvatsku vidljiva je već sada kod ovoga maloumnoga pokušaja izigravanja njemačkoga pravosuđa donošenjem zakona za zaštitu Josipa Perkovića. Njemačko pravosuđe traži izručenje ovoga udbaša zbog ubojstava hrvatskih političkih emigranata.

Takve stvari više neće biti moguće. Naši će se politički šerifi napokon morati držati zakona, a ne izigravati ih kako im se prohtije. Jednostavno, Europa će nama Hrvatima nametnuti poštivanje zakona, čije nam je izigravanje duboko ispod kože ili recimo u krvi. Naprosto nam neće dopustiti da se ponašamo kao do sada, a što nas je i dovelo u bezizlaznu situaciju u kojoj jesmo.

Eto, možda će nam tu Europa malo pomoći, jer sami ne bismo nikada. A sigurno to ne bi napravile ni ove dvije velike filijale i nekoliko manjih odjela jedne te iste Partije, koje nas vode posljednje 22 godine.

Još jedan razlog za radost nas 86,28% katolika Hrvata mogla bi biti i simbolika zastave Europske unije koja predstavlja sliku iz knjige Otkrivenja: "I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda." Iako su iz Ustava EU izbacili ikakav spomen na njene kršćanske temelje, tu je zastava koja zorno prikazuje o čemu se tu zapravo radi.

Zato ipak, jedan sramežljivi, umorni pozdrav Europi poštivanja zakona, rada i reda!

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Komunalni redar za GK-a Neslanovac je JOSIP GABELICA, mob. 091 455 9603

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Referentica za redarstvo je MARIJA KOKAN, tel. 021 310 158

Jednom kada se dopuste brakovi homoseksualaca, oni dobivaju pravo na djecu, a budući da su istoga ili nepoznatoga spola ili neodređenog spola, oni dobivaju pravo da se iz javnih dokumenata izbrišu pojmovi majka i otac.

dr. Matko Marušić