Pravo i pravda želi ubrzati najavljene promjene u poljskoj diplomaciji. Nakon izmjena i dopuna Zakona, svoj rad u službi vanjskih poslova će među ostalim završiti diplomati obučeni u Moskvi.

Kad bismo mogli očekivati nešto ovakvo u Hrvatskoj? Koliko bi diplomata ostalo u službi kad bi se sličan zakon donio i u Hrvatskoj?

U prosincu 2015. godine, Poljska Vlada je ukinula natječaje za rukovodeća radna mjesta u državnoj službi. Natječaji su zamijenjeni uobičajenim pozivima. Ista promjena zakona o ministarstvu vanjskih poslova, omogućila bi Ministru vanjskih poslova, birati ljude prema svojoj volji. 

U intervjuu za "Dziennik Gazeta Prawna" Józefa Hrynkiewicz, zastupnica Prava i pravde kaže da će Nacrt izmjena i dopuna dovesti do lustracije osoba koje su zaposlene u diplomatskoj službi prije 1989. i još uvijek su na dužnosti.

Hrynkiewicz kaže da prvi ministar vanjskih poslova nakon 1989. godine, Skubiszewski, nije uveo reda u diplomaciju.

U diplomaciji ne bi trebali raditi ljudi školovani u Moskvi - rekla je zastupnica.

S njenim mišljenjem ne slaže bivši diplomat Witold Jurasz. Bivši veleposlanik u Minsku podsjeća da su osim u jednom slučaju, svi poljski diplomati, koji su bili zaslužni za uvođenje Poljske u NATO, bili diplomati i prije 1989.

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o službi vanjskih poslova donijet će zakonska rješenja koja će pomoći osloboditi se službenika koji su radili ili imali bilo kakve veze s državnim aparatom prije 1989. Novinari tvrde da, unatoč medijskim izvješćima nesklonim vlastima, do sada nije bilo čistke bivših kadrova u diplomaciji.