Privatna parcela preuređena za parkiranje osobnih vozila

Grad Split ima mnoštvo problema, a jedan od najvećih je promet. S razvojem grada nije se razvijala i prometna infrastruktura. Nedostajalo je izgradnje novih i održavanja postojećih prometnica, kao i izgradnje mjesta za parkiranje, pa bila ona na otvorenim parkiralištima ili u podzemnim i nadzemnim garažama.

Zbog dugogodišnjeg zanemarivanja i ignoriranja problema iz godine u godinu oni rastu i nitko nije u stanju predvidjeti buduće ishode.

Neslanovac po tom pitanju nije iznimka i svakim danom imamo sve veće probleme s prometom u mirovanju (parkiranjem), pa ćemo se ovdje osvrnuti upravo na parkiranje.

ZNN se u Neslanovcu počeo davno baviti problemom parkiranja i iznalaženjem mogućih novih rješenja. Već prije deset godina u članku „Možemo li vozila parkirati u svojim dvorištima i garažama umjesto na cesti?“, promišljali smo i ponudili neka rješenja. Jedno od tih je bilo i parkiranje u svojim dvorištima. Ta dvorišta često su bila prazna i u svakom slučaju pogodna za parkiranje osobnih automobila.

Također smo u sklopu jedne davne izborne kampanje obrazložili naše ideje o pločnicima i parkiranju, pa možete vidjeti i zanimljivo rješenje metalne konstrukcije koja jedno parkirališno mjesto pretvara u dva. Jedna takva konstrukcija upravo se montira ispred nove zgrade u Mostarskoj, pored Studenca.

Svakako preporučujemo pročitati navedene članke!

U posljednje vrijeme vidimo da je dosta naših susjeda doista i primijenilo rješenje kakvo smo spominjali, pa su preuredili svoje parcele i napravili parkirališna mjesta, što je vrlo obećavajuće i to toplo pozdravljamo.

Mnoge obitelji imaju više vozila u svom vlasništvu, što otežava situaciju. Također treba spomenuti da je na kvartovskim ulicama isto tako parkiran veliki broj gospodarskih vozila kombija, kamiona i autobusa, koji dodatno zauzimaju ionako nedostatan prostor za parkiranje u kvartu. Što se tiče gospodarskih vozila, princip bi trebao biti da se parkiraju na parkiralištima gospodarskih subjekata u čijem su vlasništvu, a ne po kvartovskim ulicama gdje ionako nedostaje mjesta za parkiranje osobnih vozila.

Nažalost parkira se na sve moguće načine, na pločnicima, ulazima u dvorišta, zelenim površinama, ispred kontejnera itd.

Odnedavno smo u razgovorima s gradskom tvrtkom „Split parking“ uspjeli pokrenuti proces izgradnje garaže, slično kao na Brdima, o čemu smo također pisali, a pisat ćemo sigurno još.

Trenutno u Neslanovcu imamo prometni elaborat koji detaljno sagledava cijeli promet na području Neslanovca.

Prometni elaborat predviđa pretvaranje nekih ulica u jednosmjerne, izgradnju nogostupa, postavljanje novih znakova i sl. Njegovom realizacijom značajno će se povećati sigurnost svih sudionika u prometu, a pogotovo pješaka, što oduvijek ističemo kao prioritet.

Zato se nadamo da će Grad Split uskoro početi s njegovom provedbom, na korist svima nama.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Kotarski komunalni redar
Nedjeljka Jurić
021 310 369; 091 455 0235

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Voditelj odsjeka za redarstvo
Josip Gabelica; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Za ljude koji imaju znanje i stav nema mjesta u politici jer ih pojedu nesposobni. Pokraj takvih, nemate šanse!

Elena Perković Paloš