Zagorski put je važan infrastrukturni objekt za grad Split

Slobodna Dalmacija od 9. travnja 2105. piše o „Gorčini s Neslanovca“ zbog tridesetogodišnje gradnje (?) Zagorskog puta. Nismo baš sigurni može li se to nazvati gradnjom, pa stoga i upitnik.

Odmah bodu oči podaci koje je iznio Anto Krželj, pročelnik gradske Službe za izgradnju, o cijeni izgradnje od 25 milijuna kuna za 600 metara ceste, jer se čine pretjeranima. Ali ako pogledamo dimenzije buduće, toliko željene prometnice vidimo da širina kolnika predviđene prometnice iznosi 14 m, obostrano su smješteni nogostupi širine 3 m, kao i zeleni pojas širine 2 m.

Dakle predviđena ukupna širina prometnice je 24 m, a površina će biti 14 400 m2, iz čega proizlazi da svaki metar kvadratni budućeg Zagorskog puta treba koštati 1736 kuna. Ili kada to prevedemo u hrvatsku valutu euro, onda je to oko 230 hrvatskih eura za metar kvadratni.

Kad već spominjemo valutu euro, možda ne bi bilo loše obratiti se Pročelnici Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove Grada Splita, Eli Žižić s pitanjem može li se naći načina da se Zagorski put, kao izuzetno važni infrastrukturni gradski objekt financira europskim novcem.

Zagorski put kao iznimno važan gradski infrastrukturni objekt

Naš je stav da je Zagorski put izuzetno važan infrastrukturni objekt za Split, a ne samo za Neslanovac. Pogotovo će postati važan kada se otvori najveći prodajni centar još uvijek u izgradnji na Mejašima. Tada  će gužve koje se stvaraju na spoju ulica Domovinskog rata i Zbora narodne garde postati još veće. U takvoj situaciji imati na raspolaganju Zagorski put s četiri prometne trake značiti će veliko rasterećenje spomenutog kritičnog križanja. Zbog toga mislimo da je važno upoznati i mjerodavne u Banovini s našim viđenjem situacije. Jasno nam je da se iz Banovine slabo vidi Neslanovac, a nadamo se da naši  dopisi mogu popraviti sliku. 

Zbor građana Neslanovca o Zagorskom putu

Držimo da bi bilo dobro organizirati zbor građana na kojem bi se raspravljalo o Zagorskom putu. Jedan od naših strahova je koliko bi se ljudi odazvalo na takav zbor. Sudeći prema slaboj uključenosti i slabom zanimanju građana za bilo koju temu, nismo sigurni bi li takav zbor građana pobudio zanimanje nezainteresiranih i rezigniranih ljudi.

Koje su to gradske investicije u Neslanovcu

Probajmo se sjetiti što je to značajnoga izgrađeno u Neslanovcu u zadnje vrijeme. Osim školske sportske dvorane nismo vidjeli nikakvih značajnijih ulaganja u naš kvart. Dio Zagorskog puta ispred velikoga trgovačkog centra ne možemo smatrati ulaganjem Grada u Neslanovac. To je švicarska tvrtka izgradila za svoj centar, a da nije bilo toga, ostalo bi smetlište kakvo je bilo desetljećima. 

Hercegovačka je stala prije dvadeset godina i ne miče se. Postoje neki imovinsko pravni odnosi koji se rješavaju sporo i nikako. 

Dalje se nema što nabrajati. Ono malo što se napravilo, uglavnom je platio GK Neslanovac iz decentraliziranih sredstava koja mu pripadaju. Pa i najnovije igralište za mali balun u kavezu kod crkve, pola je platio Kotar.

Kada bi se zbrojili svi novci koje je Grad Split uložio u naš kvart u posljednjih 25 godina i podijelili s brojem godina, nekako se bojimo da bi rezultat takve matematičke operacije bio jadan i bijedan.

Od Grada smo zatražili podatke o iznosima komunalne naknade koju uplaćuju veliki gospodarski subjekti s područja Neslanovca kao Bauhaus, Centar vozila Hrvatske, Donit, AD Plastik, Eurodaus, Euroherc, Jadransko osiguranje, Opel i dr.. Bilo je to dosta davno, ali kada i ako odgovore, te zanimljive podatke imat ćemo svi na raspolaganju. Spomenuli smo da želimo znati koliko se od naplaćenog iznosa komunalne naknade dodjeljuje GK Neslanovac i kako se određuje taj iznos.

Pozivamo vas da komentirate i ponudite svoje ideje o svrsishodnosti organiziranja zbora građana kako bismo vidjeli trebamo li ići tim putem ili tražiti neki drugi.

Upišite se za primanje elektroničkog biltena Neslanovca i komentirajte putem Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na Facebook-u.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Kotarski komunalni redar
Nedjeljka Jurić
021 310 369; 091 455 0235

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Voditelj odsjeka za redarstvo
Josip Gabelica; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Politika je omiljeno igralište mediokriteta, a mediokriteti ne vole da ih se podsjeća na činjenicu da su upravo ono što jesu – mediokriteti s viškom ambicije.

Mirela Holy