9. lipnja s početkom u 19 sati u organizaciji nezavisnih vijećnika održao se u prostorijama GK Neslanovac najavljivani skup „Quo vadis via Mostarska?“.

Nazočilo je dosta iznerviranih stanovnika Neslanovca, koji su u konstruktivnoj, na trenutke bučnoj raspravi iznosili svoja viđenja problema i načina rješavanja. Došli su svi nezavisni vijećnici Branko Bulić, Darko Vučković i Ivan Barišić, te predsjednik Vijeća kotara Mirko Prančević iz HDZ-a.

Zaključeno je da će se pripremiti i predati Vijeću kotara peticija pročelnicima za komunalu, promet i izgradnju, sa formuliranim zahtjevima, koju će onda Vijeće proslijediti u Banovinu.

Naglašeno je da je pravo čudo da  do sada nitko nije stradao u takvim uvjetima, a zapitalo se treba li se dogodit da doista najprije netko strada kako bi se mjerodavni pokrenuli i počeli raditi svoj posao.

Građani će tražiti da se što prije počne s izgradnjom preostalih 600 metara Zagorskog puta od nadvožnjaka na Pujankama do rotora u Potoku. Opravdanje predstavnika Grada da nema novca za tu prometnicu odbačeno je kao neosnovano. Rečeno je da novaca ima, ali do sada nikoga nije bila briga za naš kvart.

Od Grada će se tražiti i da se odmah počne raditi na smanjivanju intenziteta prometa kroz Mostarsku, a procjene su da tuda dnevno prođe najmanje 2 000 vozila, od kojih najveći dio u tranzitu, dakle vozila koja nemaju veze s kvartom, nego se upućuju kroz naše uske ulice kako bi izbjegli gužve u ulici Domovinskog rata i ZNG-a.

Tražit će se i da se onemogući prolaz kamionima, uspori promet, naprave pješački prijelazi i drugo što je potrebno kako bi se do završetka izgradnje Zagorskog puta olakšalo život u kvartu.

Bit će to peticija upozorenja Gradu kojom će se tražiti hitno djelovanje. Ako se mjerodavni ogluše, izražena je spremnost za borbu za interese stanovnika Neslanovca svim legalnim sredstvima uključujući prosvjede, blokade ulica itd.

Također je spomenuto da bi vjerojatno najlakše rješenje bilo zatvoriti Mostarsku u Potoku kod kružnog toka čime bi stanovnici Magistrale Solin na brijegu koji oduvijek zovemo Krug, ostali bez najkraćeg puta do vrtića i dućana u Neslanovcu, što oni ne žele. Iako bi takvo rješenje bilo najlakše, pitanje je jeli i ispravno tolikom naselju otežati pristup centru kvarta. O tome će sigurno biti još rasprave.

Ovih dana ponudit će vam se potpisivanje peticije, pa vas pozivamo da potpišete.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Komunalni redar za GK-a Neslanovac je JOSIP GABELICA, mob. 091 455 9603

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Referentica za redarstvo je MARIJA KOKAN, tel. 021 310 158

Veličina se postiže
kada se zaboravi
rang onoga koji je iznad nas
a također i
onoga tko je ispod nas.
Kada nismo ni oholi sa poniznima
niti ponizni sa oholima.

Anthony de Mello