Ubod oseUbod pčele, kao i ubod ose stalna su prijeteća opasnost tijekom toplih dana u prirodi ali i u domu. Kada ste u šumi, parku ili bilo gdje drugdje na otvorenom te Vas ubode pčela ili osa, postoje metode koje će Vam pomoći. Osim što će smanjiti bol od uboda pčele ili ose, ovo će dobro utjecati i na samo oticanje.

Prije nego što su ljudi imali ljekarne, tablete, kreme, itd-postojala je isključivo bakina medicina. To su recepti iz bakine kuhinje koji su dokazali svoju učinkovitost tijekom godina. A u slučaju uboda pčela ili osa, kao i komaraca, stršljena, itd korisno je znati sljedeće:

- Jedna jednostavna i među najboljim metodama pri ubodu pčele ili ose je uzeti malo zemlje i vode pa zamutiti blato te onda nanijeti na mjesto uboda. Ova metoda, skoro odmah smanjuje bol od uboda i postepeno oticanje.

- Ocat : Kako bi izbjegli ubod, koristite ocat. Njegov snažan miris tjera pčele i ose što dalje od vas. Ne treba Vam puno tekućine jer je to tekućina niskog viskoziteta. Najbolje je nanijeti MALO octa na kožu - vrlo je učinkovit!

- Pasta za zube, poznato je da je odlična za čišćenje nakita i ublažava ubode insekata. Pa time i ubode pčela i osa. Zapravo, ona ne samo da smanjuje bol, nego i oteklinu oko ranice. Pasta za zube je priručni lijek, brz i dobar, za nekoga tko se zatekao kod kuće.

- Led je još jedan način da smirite bol i smanjite oteklinu oko uboda. Pazite samo da ga ne stavljate izravno na kožu. Zavijte ga u ručnik ili kuhinjsku krpu prije stavljanja na mjesto gdje vas je ubola pčela ili osa.

ŠTO AKO JE OSOBA ALERGIČNA NA UBOD?

Brzo reagirajte ako za nekoga znate da je alergičan na ubode insekata.
A što ako ne znate je li osoba alergična...Kako prepoznati alergijsku reakciju na ubod pčele ili ose?

- Ako mu tijelo naglo natekne, izbije mu kožni osip i, najvažnije, ako ima problema s disanjem. To je stanje zvano anafilaktički šok!

Oni koji znaju da pate od te vrste alergije obično imaju Epipen, injekciju koja se daje u gornji dio bedra, može i kroz odjeću. Takve osobe ubod pčele ili ose može dovesti u smrtnu opasnost!

Ako ubodena osoba nije svjesna da pati od alergije i zadobije snažnu alergijsku reakciju, zovite hitnu pomoć i brzo je transportirajte ambulantnim kolima ravno u bolnicu. Objasnite simptome osoblju hitne pomoći kako bi mogli reagirati brzo i pravilno. Recite da se radi o obodu pčele, odnosno ubodu ose. Čak i ako ste ubodenom dali injekciju Epipena, zovite hitnu kako bi je odvezli u bolnicu radi opreza.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Veličina se postiže
kada se zaboravi
rang onoga koji je iznad nas
a također i
onoga tko je ispod nas.
Kada nismo ni oholi sa poniznima
niti ponizni sa oholima.

Anthony de Mello