Prijedlog idejnog rješenja uređenja parka u Dolini suza

Krajem prošle godine na sjednici Gradskog vijeća nezavisni vijećnik Martin Pauk predložio je amandman na proračun Grada Splita za 2018. godinu koji predviđa izgradnju spomen parka poginulim braniteljima u Neslanovcu na svima poznatoj lokaciji sadašnjeg travnjaka iznad vrtića u Dolini suza.

Tada je vladajuća koalicija, sve sami domoljub do domoljuba, s časnom iznimkom Ljubice Vrdoljak odbila taj amandman što možete vidjeti u ovom video isječku sa sjednice Gradskog vijeća.

 

Taj amandman samo je jedan od prijedloga nezavisnih vijećnika u Vijeću Gradskog kotara Neslanovac Darka Vučkovića i Ivana Barišića, a koji su plod njihove suradnje s Mostom nezavisnih lista. Naši kotarski vijećnici još su predložili izgradnju jednog dječjeg igrališta u blizini rotora na Zagorskom putu, izgradnju istrčavališta za pse na lokaciji u blizini željezničkog tunela u Dolini suza, te čišćenje mnoštva zapuštenih parcela u Neslanovcu. Jedna, vrlo značajna parcela spominje se u članku  Zahtjev građana kotara Neslanovac za privođenjem svrsi javnog puta.

Neki od tih prijedloga amandmana na gradski proračun nastali su zajedničkim radom kotarskih vijećnika Vučkovića i Barišića s Inicijativom „Za naš Neslanovac“. Zapravo veći dio tih amandmana plod je poznatih redovnih susreta ČETVRTkom u ČETVRTi.

Izgradnjom spomen parka vijećnici Vučković i Barišić žele napokon prekinuti otezanje koje traje još od završetka rata o lokaciji i izgledu spomenika poginulim braniteljima s područja Neslanovca. Također se vode mišlju da će uskoro biti zaboravljeni i poginuli branitelji i Domovinski rat, ako se spomenik uskoro ne napravi. Naime, svima nama koji imamo djecu, vrlo dobro je poznato da u školi nisu naučila gotovo ništa o Domovinskom ratu. A spomenik našim poginulim braniteljima bio bi nužan minimum da do toga ne dođe.

Prvotna ideja bila je da se prazni prostor iznad vrtića u Dolini suza oplemeni sadnjom stabala. 

Tada je od „Parkova i nasada“ zatraženo idejno rješenje parka koje možete vidjeti ovdje (Idejni prijedlog parka u Dolini suza)

S vremenom je ideja evoluirala u smjeru integriranja spomenika poginulim braniteljima, parka i dječjeg igrališta, čime bi se postiglo da taj prostor privuče sve generacije Neslanovčana. Pri tome bismo imali podsjetnik da su sedmorica naših branitelja dala svoje živote u Domovinskom ratu za slobodu svih nas.

Nažalost, vladajući HDZ i Kerumovi ljudi u Gradskom vijeću nisu podržali izgradnju spomen parka poginulim braniteljima u Neslanovcu. Nezavisni vijećnici nastavit će svoju borbu.