Posvećena crkva sv. Marka (10.01.2005)

Crkva sv. Marka je napravljena prema umjetničkom projektu Francisca Arguella Wurtza

Splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić u nedjelju je tijekom svečanog euharistijskog slavlja posvetio i blagoslovio novoizgrađenu župnu crkvu svetog Marka na Neslanovcu.
Tako je župa Neslanovac, koja broji oko pet tisuća vjernika, dobila crkvu, čiju su izgradnju, uz pomoć raznih donatora, financirali sami župljani.

— Neka ova crkva bude dom spasenja i milosti, neka se kršćanski puk u njoj sastaje i časti našeg spasitelja Isusa Krista — kazao je nadbiskup Barišić tijekom posvete nove crkve. Ističući kako se posveta događa na dan Isusova krštenja, nadbiskup Barišić je kazao kako se i ovdje događa ono što se dogodilo na Kristovu krštenju: nebo se otvara, a ljudi upućuju svoj pogled k Bogu. Crkva je sveto mjesto susreta s Bogom i čovjekom, mjesto gdje dobijamo nadahnuće vjere i hrabrost.
— Bog nas želi okupiti u svoju obitelj, a to je Crkva. U njoj se mi okupljamo kao narod Božji, da ga slavimo i zahvaljujemo mu na milosti spasenja. U crkvi se slavi euharistija, najveći čin ljubavi, pa je stoga crkva sveti i posvećeni prostor — pojasnio je msgr. Barišić sa željom da val milosti Božje potopi sve ljudske grijehe.
Svima koji su pomogli u izgradnji crkve, zahvalili su župnik don Šime Doljanin i Ivan Giljanović u ime Pastoralnog vijeća, rekavši kako se župljani sjećaju nadbiskupova blagoslova danog prije tri godine kad je započeta izgradnja.
Novoizgrađenu župnu crkvu svetog Marka posvetio je i blagoslovio msgr. Marin Barišić Crkva sv. Marka je napravljena prema umjetničkom projektu Francisca Arguella Wurtza. Idejni nacrt izradio je arhitekt Maurizio Bergamo, a izvedbeni dio arhitekt Damir Rako. Izvođač betonskih radova bio je Konstruktor, glavninu završnih radova izveli su Intergradnja i tvrtka Stanka Galića, a zanimljivo je da su dio radova obavili i sami župljani. Crkva je uređena prema smjernicama II. vatikanskog sabora i u skladu s odredbama Rimskog misala.

 

Tekst iz Slobodne Dalmacije od 10.01.2005.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Najbolje bi bilo probuditi se vrlo rano, pa trčati ili voziti bicikl. Zrak rano ujutro je tako svjež i čist. Često uključim budilicu. Ona zvoni, ja ispružim ruku, pritisnem gumb za zaustavljanje i vratim se na spavanje. Toliko o ranom jutru i svježem zraku!

Robert Kubica