Recimo jedan primjer: kad imamo jedan problem, uzaludno je gledati samo u taj problem. Problem se tako ne umanjuje. Mi imamo mnogo problema. Mi ih stvaramo. Uzaludno je stalno se vrtiti oko tih problema. Problemi nas  gone da tražimo Rješenje.

Rješenje nije u onomu tko stvara probleme. Mi ih stvaramo. To znači da mi nismo rješenje. Rješenje je u nekom Drugom.

Uskrsnuo jeUskrsni nam blagdani dolaze u susret da podignemo oči prema Onom tko je Rješenje naših problema. Previše gledamo sami sebe. Slušamo vijesti o nama. O nama koji stvaramo milijun problema. Potrebno je podići oči prema Onomu koji rješava naše probleme.

Koji je problem broj jedan? To je smrt. Postoje dvije vrste smrti. Tjelesna i duhovna smrt. Rješenje za tjelesnu smrt je vjera u Uskrsnuće. Vjerujem u uskrsnuće tijela. Krist je tjelesno uskrsnuo. Svaki koji vjeruje u Njega i vrši volju Njegovu, uskrsnut će na vječnu radost. Ući će u radost gospodara svoga. Ta vjera nas oslobađa od sulude brige za tijelo. Tijelo ionako umire. Pavao kaže da ne napustimo Boga u pretjeranoj brizi za tijelo i tjelesne požude. Starimo, obolijevamo i poružnjujemo, ali i vjerujemo da ćemo uskrsnuti i dobiti novo tijelo koje će sličiti na Kristovo uskrsnulo tijelo.

U filmu Gospodar prstenova jedan pita: Ima li nade? Drugi odgovara: Malo, ali ima one lude! Mi kršćani imao tu ludu nadu u uskrsnuće tijela. Krist je uskrsnuo, težite za onim gori. Prolazi ljepota ovoga svijeta. Krist je za nas pripravio novo nebo i novu zemlju. Sada hodimo u vjeri i nadi. Ludoj vjeri i ludoj nadi.

Krist je Rješenje i za duhovnu smrt. Duhovna je smrt milijun puta gora od one tjelesne. To je smrt nade. Smrt volje za životom. Smrt života. Ta smrt ulazi u nas preko đavla, svijeta i požuda. Grijeh rađa tu smrt. Odvojenost od Boga. Tko je u mržnji, nalazi se u toj smrti. Tko je u kroničnoj svađi, taj živi tu stravičnu duhovnu smrt. Smrt duše. Živ je, a mrtav. Nema radosti. Nema mira. Nema svjetla. To je, kaže knjiga Apokalipse, druga smrt. Prava smrt. Smrt onoga tko izdaje svoju ženu. Smrt one koja izdaje svoga muža. Smrt onoga tko izdaje svoju Domovinu. Smrt onoga tko ljubi novac, a prezire bližnje i Boga. Svijet je pun te smrti. Svi smo puni te smrti.

Krist ima rješenje i za tu smrt. Rješenje se zove: milosrđe, oproštenje i pomirenje! Povratak u kuću Očevu. Krist je umro da mi ne umiremo. On je na Križu uzeo naše grijehe. Uzeo je krivicu našu. Tko vjeruje u Njega raspetoga i uskrsnuloga, i zaziva Njegovo sveto Ime, taj se spašava. Izlazi iz druge smrti. Živ je! Gledajmo Rješenje. Ljubimo Križ Kristov i gledajmo prazan grob. Slušajmo navještaj Radosne vijesti. Uskrsno je! Uistinu je uskrsnuo!


Sretan Vazam 2010!

Vaš don Šime

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Funkcija djeteta je da živi svoj život - ne život koji mu zabrinuti roditelji misle da bi trebalo živjeti, niti život u skladu s ciljevima pedagoga koji misli da zna najbolje.

Alexander S. Neill