Knjiga o Jobu, ta najuniverzalnija knjiga Starog Zavjeta – jer Job nije Židov, nego čovjek patnik, dovodi na scenu Levijatana, Bahamota i Rahaba. To su tri opake zvijeri koje vladaju čovjekovim podzemnim svijetom. Job je u patnji otkrio njih i Boga. Najprije se susreo s njima.

To su sile kaosa koje gutaju naše živote. Neukrotive su. Moćne. Zlobne. Nezasitne. Pohotne. Mračne.

Žive u svakomu od nas. Svi se rađamo s Levijatanom i Rahabom u sebi. Dobro je dok oni snivaju, ali je ajme kada se razbude. A bude se, nekada same od sebe, a nekada ih mi budimo svojom prepotencijom. Uzdizanjem iznad drugih i nas samih. Odmakom od Boga. Zlim djelima. Požudom. Pohlepom. Krađom. Izdajom. Zatajom.

 

Pavao je te zle sile zvao hamartia. Sila grijeha. Podmukla sila zla. Tama.

One nam ulijevaju strah. Utjeruju jezu u naše kosti. Plaše nas uništenjem i smrću. Izopačenjem do krajnjih granica. A sve je to stvarno i moguće. Job je toga potpuno svjestan. Svatko tko uđe u duševno trpljenje i upozna svoju nemoć pred tim silama, postavlja sebi pitanje: Kako ih svladati? Kako ih neutralizirati? Kako unijeti red u svoj život? Harmoniju? Mir? Duboku sreću?

Odgovor nalazimo isto u Jobovoj knjizi. Isplati se pročitati je više puta sa svom pomnjom. Čujmo: „Svojom je snagom on ukrotio more i neman Rahaba smrvio mudrošću.“ Taj nas tekst vodi na Matejevo Evanđelje kada je Krist ustao i zapovjedio morskoj oluji da umukne. Umukni! Utihni! Bila je dovoljna Njegova Riječ. A ta je Riječ božanska Mudrost. Kasnije je učenike pozvao da imaju vjeru. Vjera je vezana uz Riječ. Vjeruje se Riječi i na Riječ.

Zaključak je jednostavan: protiv zlobnih nemani što borave u našim najdubljim predjelima duše moguće se oduprijeti i svladati ih božanskom mudrosti koja nosi ime – Isus Krist.

Drugi redak Jobove knjige govori o Božjoj ruci koja brzu zmiju probada! Znamo da je Kristova mudrost - Njegov Križ. Križ je u nekom od položaja sličan maču. Pavao kaže da je ludost Križa naša snaga i naša mudrost.

Gospodine, zajedno s ustrašenim učenicima na uzburkanom moru, vičem: Probudi se! Brza će me zmija uvući u svoje ralje. Rahab će me povući u bezdan tame i zla. Umnoži moju vjeru. Malovjeran sam!

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Hrvatski su političari, uz samo nekoliko iznimaka, tek trećerazredni komprimiseri, koji ne znaju gotovo ništa o sadržaju svoga posla.

Davor Butković