U našem Vjerovanju nemamo članak kojim ispovijedamo vjeru u Euharistiju. Zato imamo jednu svetkovinu, Tijelovo, kojom ispovijedamo cjelovitu vjeru u Kristovu realnu (stvarnu) prisutnost u Hostiji i u svo bogatstvo koje sadrži sakrament Pričesti ili Euharistije. Krist je stvarno, bitno, potpuno i trajno prisutan u Hostiji. Moramo još dodati: živo. On je živ. Djelatan. Nije prisutan na način neke mrtve stvari. Hostija nije mrtva stvar. Krist je živ. On je Osoba. Prisutan je uvijek ako Osoba. Živa Osoba. Po Hostiji ulazi u naš osobni život i povezuje nas kao osobe. Tko blaguje Njegovo Tijelo i pije Njegovu Krv, taj ima Njegov život u sebi. Živi u osobnom odnosu s Njim i peko Njega u osobnom odnosu s Ocem i Duhom Svetim i sa svom braćom i sestrama koji žive s Kristom. Krist od svih nas stvara jedno Tijelo. Svoje uskrsno Tijelo. Postupak je dug, bolan i divan (divno otajstvo).

Ujedinjavati tijela. Preobražavati tijela. Ispunjati tijela. Nezasitna tijela. Dosadna. Zahtjevna tijela. Razdvojena. Bolno razdvojena. Različita. Opterećena. Prolazna. Propadljiva. Nestalna. Nestalna tijela. Trula. Postupak je bolan i divan. Koliko osjetljivosti. Tmurnosti. Padova. Poroka. Euforija. Alkohola. Proždrljivosti. Lošeg daha. Bora. Okesane kože. Boleština. Staračkih tegoba. Ujedinjavati tijela. Sjedinjavati ih u veliko Tijelo ljubavi. Tijelo Kristovo. Već na zemlji. Već ovdje.

Naoko nemoguće. Kako će to biti? Kako to uopće može biti? Bogu ništa nije nemoguće. Ljudima je to nemoguće, ali ne i Bogu. Bogu je sve moguće. Bogu je moguće od muža i žene učiniti jedno tijelo. Po Tijelu svoga Sina. Tko blaguje Tijelo Kristovo, postaje jedno tijelo. Muž i žena koji se ujedinjavaju s Hostijom, pretvaraju se u jedno tijelo. Jednu Žrtvu. Njih dvoje bit će jedno tijelo. Što Bog ujedinjuje, čovjek neka ne razdvaja. Sve duše i sva tijela koja jedu Tijelo Kristovo i piju Krv Kristovu ujedinjuju se u jedno veliko Tijelo ljubavi. Svi žive u svima. Svi žive za svakoga. Mladi podupiru tijela starijih. Stariji podižu tijela mladih. Zdravi liječe tijela bolesnih, bolesni oživljuju tijela zdravih. Svi dijele svoja imanja. Caritas. Caro. Latinski. Meso. Tijelo. Briga za tuđe tijelo. Da svi imaju što za jesti i obući. U svemu jednakost. Po Tijelu Kristovu. Ne jednima oskudica, a dugima obilje, nego jednakost. Krist, premda je bio bogat, postade siromašan, da vas svojim siromaštvom obogati. Dao je Sebe. Svoje Tijelo. Svoje vrijeme. Svoju krv. Svoj napor. Svoje kosti. Za nas. Za sve ljude. Da svi budi jedno. Da svi žive u jednom Tijelu. U jednakosti. U bratskoj ljubavi. U brizi za tijela drugih. I za duše. Tko se ne brine za duše, upropaštava tijela. Duša je forma tijela. Duša je princip. Počelo. Pokretač. Budućnost tijela. Memorija. Veza. Briga za duše i tijela. Za osobe. Krist je Osoba. Osobno nas ljubi. U cijelosti. Ljubi naše duše i naša tijela. Preobražava ih.

Danijela i njegove drugove kralj je izabrao za poslugu u svom dvoru. Ušli su u uži izborni krug. U zadnjem krugu trebalo ih je hraniti najboljim jelima da budu dobro ugojeni, rumeni i pristali za služiti pred kraljem. Kralj je bio prezahtjevan. Danijel je dvorjaninu koji je bio zadužen za uljepšavanje mladića predložio da njih Židove hrani samo povrćem. Tako je izbjegao da jede nedopuštenu hranu. Jeo je samo ono što je propisivala Tora. Dvorjanin se opirao, ali je na Danijelovo nagovaranje pristao. Davao im je samo hranu po Tori. Nakon nekog vremena pokazalo se da su Danijel i njegovi drugovi ljepši, ugojeniji i rumeniji od svih ostalih mladića. Kralj je izabrao njih.

Kruh koji blagujemo zajedništvo je Tijela Kristova. Kruh je od žitarice. Vino koje pijemo zajedništvo je Krvi Kristove. U Tijelu je Kristovu ispunjena cijela Tora. Srž je Tore u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. To je ostvareno u Tijelu Kristovu. To je Tijelo ljubavi. Caritas. Deus caritas est. Bog jest ljubav. Tko jede to Tijelo i pije tu Krv, postaje najpristaliji. Najljepši. Izabran. Ljubljen. Pun ljubavi. Pobjeđuje svijet. Pobjeđuje smrt. Smrtnost tijela. Razdvojenost. Nezasitnost. Dosadu. Težinu. Neugodnost. Prolaznost. Raspadljivost. Trulež. Neće vidjeti trulež.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Danas je u trendu
imat pedera u bendu
a nas je petero
i svi smo hetero

Toni Aničić "Koja", rock grupa Đubrivo