Kršćanstvo je vjera triju Osoba. Bog je jedan. Osobe su tri. Vjera u tri Osobe otvara mi oči za osobni život i život s drugim osobama. Mojim bližnjima. Živjeti kao osoba i živjeti s drugim osobama: to je strašno i divno. Bezlični život se čini lakšim i mirnijim. Ako živim kao dio jednog društva i puštam snazi društva da me nosi, izgleda relaksirajuće. A i drugi. Puštam ih na miru. Neka žive kako hoće i umiju. Tako sam miran.

Stvarnost je strašna. Stalno se sudaramo. Stalno živimo u tjeskobi pred osobnim odlukama. Nije moguće biti miran kao osoba s drugim osobama. Ne mogu se poništiti i ne mogu poništiti osobnost drugih. To je tvrda stvarnost. Zbog te tvrde stvarnosti svaki dan se lomim. Drugi me neprestano uznemiruju. I ja njih uznemirujem. Krvi do koljena. Pijemo krv na slamčicu jedni drugima. Iznurujemo se. Gazimo. Razaramo. Debljamo. Grizemo. Glođemo. Žderemo. Dosađujemo. Izbjegavamo se. Distanciramo. Namećemo. Svašta radimo jedni drugima. Teški smo jedni drugima. Užasno teški. Možemo stvarnost bojati raznim bojama, ali uvijek probija na vidjelo ono što jest. Nasilje. Podvale. Pritisci. Lukavosti. Izigravanja. Nadmudrivanja. Podmetanja. Uskraćivanja. Suđenja. Tuženja. Ogovaranja. Olajavanja. Ocrnjivanja. Klevetanja. Ubijanja. Laganja. Otimanja. Zaleđivanja. Rivalstva. Zavisti. Ljubomore. Spletke. Strančarenja. Podjele. Osoba protiv osobe. Jedni s drugima, protiv drugih. Svatko vuče svoju stranu.

Oscilacije. Ogromne oscilacije. Čas se volimo do ludila, pa se mrzimo do ludila. Oscilacije. Ogromne. Nekada nepodnošljive. Bolne. Izluđujuće. Priznali mi to ili ne. Krili to ili javno govorili. Skrivali se ili otkrivali. Oscilacije. Opasno se približujemo, pa se neizmjerno udaljujemo. Prijatelji se pretvaraju u neprijatelje, neprijatelji u prijatelje. Mrzimo se i volimo. Svi stojimo na tankom ledu među(o)sobnih odnosa. Tanki led.

Stabilnost i dubina naših osobnih života i osobnih odnosa ne može dođi od nas ljudi. Ljudskih osoba. Mora doći odozgor. Od Triju Osoba. Svete Trojice. Oni su duboke i stalne Osobe i imaju neizmjerno duboke i stalne odnose. Vječna je ljubav Njegova. Čvrsto On utemelji zemlju. Ako te mati i otac ostave, Ja te ostaviti neću. Otac ljubi Sina. Duh svjedoči za Oca i Sina.

Prvo Svetište Božje u Izraelu zvalo se Šator sastanka i Dom pomirenja. Bog je stolovao na Sionu. U Svetinji nad svetinjama. U Svetinji nad svetinjama nalazio se Kovčeg saveza. Tu su se svi Izraelci sastajali. Na Kovčegu je bilo Pomirilište. U Kovčegu su stajale ploče Svjedočanstva. Deset Riječi. Te su Riječi Božje, napisane prstom Božjim, sređivale odnose s Bogom i međusobne ljudske odnose: Nemaj drugih bogova. Ne izusti Ime Jahve uzalud. Ne ubij. Ne laži. Ne čini preljuba. Ljubi Boga. Ljubi bližnje. Poštuj ih. Brani njihov dobar glas. Ne tlači ih. Budi čovjek. Budi brat. Dijete Božje. Klanjaj se jedino Bogu. Ne otimaj. Ne gledaj s požudom tuđu ženu. Sve poštuj. Svima praštaj. Sve voli.

U Svetištu se narod susretao s Bogom i međusobno. Preko Pomirenja. Preko kajanja nad svojim osobnim grijesima. Drukčije nije moguće. Pomirilište je jedino mjesto susreta dviju osoba. Krist je Pomirilište. On prašta i daje snagu opraštanja. Oprosti im, Oče. Miri. On je Mir naš. On od dvoga čini jedno. Razara pregradu razdvojnicu. On je Mir. On nas ujedinjuje. On je Šator sastanka i Dom pomirenja. To je jedno mjesto. Ista stvar. Nema sastanka bez pomirenja. Svaki dan. Uvijek. U svim odnosima. Uvijek je neki poremećaj i uvijek se treba miriti. Svaki dan. Svaki dan tri puta molimo: Oprosti nam duge naše kako i mi opraštamo dužnicima našim. Oče. Pošalji Duha Svetoga da nam očisti duše od zlih misli, nasilja, prepotentnosti, zlog jezika, podcjenjivanja. Manipuliranja. Oče, drugi je Krist. Tvoj Sin. U osobi bližnjega je Osoba Krista. Mog Brata. Tvog Sina. Među nama je osoba Duha Svetoga. Oče i Sine i Duše Sveti.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Danas je u trendu
imat pedera u bendu
a nas je petero
i svi smo hetero

Toni Aničić "Koja", rock grupa Đubrivo