Nisu ljubili života svoga sve do smrti. Tko ljubi svoj život, taj će ga izgubiti. Nitko mi ne oduzima život. Ja ga dragovoljno dajem. Ja sam Život. Krist je Život. On je Duh životvorni. Zato: ne ljubi svoj život sve do smrti. Usque ad mortem. Do smrti. Do kraja. Tko ne mrzi svoj život na ovome svijetu, nije Mene dostojan. Ja sam Život. Duh životvorni. Biće. Bitak. Postojanje. Ljubiti sebe, jest nemati sebe. Krist je umro za nas da mi ne živimo više za sebe, već za Njega, koji je za nas umro i uskrsnuo. Nije ljubio života Svog sve do smrti. Ispraznost. Nepostojanje. Živo bez života. Život nad životom. Nadnaravni život. Vječni život. Život je kratak. Nitko nema života. Nitko nema ništa. Svi smo ništi. Svi siromasi. Svi nepostojeći. Isprazni. Život imamo po Njemu. Život imamo po Životu. Život od Života. Živimo po Njemu i u Njemu. Živimo do Njega. Ne, od sebe. Ne, od svoga. Ne, od svojih. Ne, od okoline. Ne, od ljudi. Ne, od ideje. Od Njega. On. U Njemu bijaše Život. On je Riječ života. Riječi su moje Duh i Život. Komu da idemo? Ti, Gospodine, imaš Riječi života. Mi vjerujemo i znamo da si Ti Život. Mesija. Sin Božji. Smisao. Put. Istina. Život. Po Tebi smo stvoreni. Ti si Mudrost.

Zato, mrzim život. Ne ljubim život sve do smrti. Ne ljubim. Ne ljubim prolaznost. Ispraznost. Ne ljubim ono što nije. Ljubim Onog koji Jest. Ti, Gospodine, sve znaš. Tebi je znano da te ljubim. Opasuj me i vodi kamo Ti hoćeš. Ne, kamo ja hoću. Fiat voluntas tuua. Tvoja Volja. Tvoj Plan. Moja je hrana vršiti volju Tvoju. Što je moj život? Tko sam ja? Što ja želim? Tko sam ja, a tko si Ti? Sv. Franjo. Katarina Sijenska. Ništa plus grijeh. Katarina Aleksandijska. Nedovoljno lijepa. Ljepotica. Nedovoljno lijepa. Ne sviđa mi se ta ljepota. Drukčija ljepota. Istinska. Stvarna. Vječna. Moja. Najljepši od ljudskih sinova. Po usnama Ti se milina prosula. Ako Kralj zaželi ljepotu tvoju, ponizno se pokloni Njemu. Smjerno. Do kraja. Nema tvoje ljepote. Ona je Njegova. Mrzi svoj život. Mrzi svoju ljepotu i bit ćeš najljepša. Ljepotice Moja. Dragano Moja. Golubice Moja. Najdraža Moja. Sliko Moja. Mrzi svoj život. Život za život. Moj Život za tvoj život. Ne treba ti tvoj život. Tvoj je život u Mojoj ruci. Život je pobožnika u ruci Božjoj. Nikakva ga muka ne dotiče.

Moj život je moja muka. Mrzi svoj život i pobjeći će muka. Besmisao. Tjeskoba. Žalost. Tko ne mrzi svoga oca i majku, braću i sestre, pa i sam svoj život, nije Mene dostojan. Ne ulazi u Život. Nema Moga Života u sebi. Mrtav je. Dotiče ga druga smrt. Smrt bića. Smrt jastva. Tko mrzi, taj je sa Mnom. Ja ga punim Životom. Puninom Života. Punim Životom.

Ljubim smrt. Umirem što ne umirem. Gubim se jer ne gubim. Tko dobije život na ovom svijetu, taj će ga izgubiti. Ljubi Boga. Mrzi svoj život. Ljubi bližnje. Mrzi svoj život. Ljubi sebe. Mrzi svoj život. Ljubi svoje neprijatelje. Mrzi svoj život. Ljubi svoju smrt. Mrzi svoj život. Zrno koje ne umre ostaje samo. Ako li umre, donosi mnogo ploda. Smrt je za život. Između dva života koči se smrt. Bez smrti nema novog života. Morate se roditi iznova. Odozgor. Tko se ne rodi nanovo ne može ući u kraljevstvo Božje. Smrt je nužna. Prvi umire za drugoga. Drugi umire za prvoga. Svi umirući žive. Novost je u smrti.

Ne živim više ja. Svi u meni žive. U svima On. On je sve. Bog moj i sve moje. Franjo. Oni su svi po Njemu. Od Njega je sve. Svi su za Njega. Svi su mrtvi. Neizmjerna mržnja. Živi mrze. Mrtvi ljube. On je ljubio do kraja. Do smrti. Mrtav oživljava. Mrtav ljubi. Mrtav spašava. Živi mrzi. Mrzi život. Mrzi mrzitelje svoga života. Mrzi svoj život i živjet ćeš. Živjet ćeš život svih. U svima živiš. Za sve živiš. Za Njega. On za tebe. On za tebe i tvoje spasenje. Radi nas i našeg spasenja. Mi za Njega. U Njemu. Po Njemu.

Rano ljuba. Neobično ljuta. Živote moj. Ljubav je Tvoja bolja od života.