Noć je jedina vidjela Kristovo uskrsnuće. Ona je nazočila! O noći toliko blažena! Prvoga dana u tjednu, još za mraka! Tko je stvorio tjedan, tijek dana? I reče Bog i bi svjetlo. To je prvi dan. Abraham je vidio moj Dan i smijao se. Dan je jedno od Kristovih imena. I bi svjetlo! Ne kaže se da bi tama. Tama je ništa. U njoj nema života. U tamu ulazi Riječ i nastaje svjetlo. U ovoj je svetoj noći sve bilo mrtvo. Živjela je samo Riječ. Otac je rađao Riječ. Ponovno je odzvonila Riječ Božja i nastalo je svjetlo. Probijeno je ništavilo smrti i grijeha. Rodio se život. Ti si sin moj, danas te rodih. Noć svjetli kao dan.

Tko je svjedok uskrsnuća? Onaj koji je u noći ugledao svjetlo. Svi su bili u noći. Petar je bio u noći nijekanja. Ostali su bili u noći napuštanja. Marija je bila u noći vjere. Magdalena je bila u noći osjećaja. Krist je uskrsnuo u noći. Noć je jedini svjedok.

Tamna noć. Ivan od Križa. Ivan. Današnji Ivan. Bog je milostiv. Tri noći. Prva noć stvaranja. Druga noć vjere. Treća noć izlaska. Noć osjećaja. Noć razuma. Noć bića. Tamna noć. Posvemašnja noć. Noć noći. Kad nema nikoga. Samoća. Odsutnost. Nema nikoga. Ni sam Ivan nije Ivan. Ni Boga nema. Nema Ga. Odsutan je. Povukao se. Ušao je u ništavilo svog stvorenja. Stvoritelj je umro u stvorenju. Sada su Stvoritelj i stvorenje potpuno jedno. Postao je stvorenje. Ostao u stvorenju. Umro u stvorenju. Jedno sa stvorenjem. Ništa. Noć. Silazak nad pakao. Adame, gdje si? Ništa se ne čuje. Nema glasa. Nema bića. Nema razgovora. Šutnja. Nema riječi. Nema smisla. Gdje je Logos? Tohuvabohu! Povratak na početak. U početku! Novo stvaranje. Duh je lebdio nad mrtvim Tijelom.

Majka Terezija. Šezdeset godina u noći. Ljubi Onoga koji je ne ljubi. Ljubiti prvi. Chiara Lubich. Prvi. On je nas ljubio prvi. Nitko Ga nije ljubio. Svi su bili u grobu svoga ja. Ja je bio veliki grob. Stražar je bio Satan. Stao je na vratima našeg ja i vraćao nas stalno unutra. Volim sebe. Samo sebe. Sve je ostalo ništa. Veliki kamen. Tko će nam odvaliti kamen s vrata grobnih. Došao je anđeo. Sjajan. Bijel. Pun svjetla. Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje. Uskrsnuo je. Nije ovdje. Ljubio je prvi. On je živ. U slobodi je umro. Sloboda nije taknuta, a novo je stvaranje započelo. Duh je lebdio nad Tijelom koje se u slobodi predalo. Iz ljubavi. Ljubio je prvi. Ljubio je do kraja. Do smrti. Ljubio je smrću. Smrt je Njegova bila prva ljubav.

Ljubav je svjetlo. Dan. Ona je Logos. Ona je sve. Bog je ljubav. Nepobjediva je ljubav. U njoj je bitak svih bića.

Dušo, zašto plačeš? Ženo, koga tražiš? Njega. Nema ga! Ja sam! Ja koji s tobom govorim! Ja jesam! Mene ima. Ima Boga. Ima života! Ima Logosa! Mrtav bijah, a sada živim. I ti ćeš živjeti. Svaki koji vjeruje u mene živjet će uvijeke. Neće umrijeti. Ja sam uskrsnuće i život. Alfa i Omega. Prvi i Posljednji. Ja jesam. Ne boj se. Primi Duha Svetoga. Duh lebdi nad bezdanom. Puni se tvoj tohuvabohu! Puni. Bila si mrtva, a sada oživljavaš. Živiš i živjet ćeš. Postanak je potvrđen. Stvaram novu slobodu, novu ljubav, novo biće, novo čovjeka. Rađa se u tebi. Za tebe Ja živim i ti ćeš živjeti za mene. Potjerao sam stražara koji te je držao u ropstvu tvog ja. Sada je u tvom ja moje Ja. Protiv mene ne može on ništa. Pobijedio sam ga dobrim. Dobro je pobijedilo zlo. Sve okrećem na dobro. I smrt. I grijehe. I slabosti ljudske. Sve okrećem na dobro. Ljubi Me! Ljubiš li Me? Tko Mene ne ljubi, taj je proklet. Ljubim te, ljubi Me. Ljubi sve. Prva. Ne traži više ništa. Traži samo Mene. Koga tražiš? Ako tražiš mene, tu sam. Tu. Živ.

Ne boj se noći. Vodio sam te kroz noć. Bila je užasna noć. Nepodnošljiva. Samo je đavao bio prisutan. Gospodar tame. Bio je čas tmina. U spoju tvoje i Moje tmine, nastao je Dan. Svjetlo. Noć će ponovo doći. Mnoge noći. Đavao će te plašiti. Plašit će te nebitak. Ali sada vjeruj. Sada me ljubi i kad te ne ljubim. Ti Mene, prva. Sad znaš da si prva ljubljena. Ljubljena moja!