Jedan je hasid upitao rabina: Kako ću se pripraviti za molitvu? Moli! – odgovorio mu je rabin. Kako ću upoznati jednu osobu? Preko susreta s njom. Drugog načina nema. U svakoj je osobi skrivena tajna. Otkriva se onom tko je susreće s divljenjem. Poštovanjem. Klanjanjem. Pred svakim se čovjekom možemo pokloniti do zemlje. Starac Zosim u romanu Braća Karamazovi ljubio je noge svim patnicima. Te su ljude drugi prezirali jer su bili neugodni. On je padao pred njih i cjelivao im stopala. Unutar je velika tajna. Iznenađujuća. Svaki je susret između dvije osobe velika avantura. Nema većeg avanturizma nego ući u svijet osoba. Otkrivati osobe oko sebe i otkrivati samoga sebe. Svoju enigmu. I veliku Enigmu! To je svijet slobode, ljubavi, razgovora, opraštanja, milosrđa, popuštanja, ustrajnosti, mudrosti kao i svega onoga što je mračno i pogubno.

Na slici Leonarda da Vincija Posljednja večera svi su apostoli prikazani u stavu ispitivanja. Samo je Juda izmaknut. On stoji podbočen s kesom u ruci. Stiskao je čvrsto jednu stvar  i ta ga je stvar izvukla iz postavljanja pitanja. On ustvari odgovor zna i u tomu je njegova tragedija. Završeno pitanje. On zna tko je izdajica. Stvar ga je izmakla iz svijeta osoba. Pitanja su prestala i nastupio je očaj.
Svijet stvari briše svaku stvarnu avanturu. Onaj tko živi čvrsto vezan uz stvari tone u dosadu. Bezličnost. Zakonitost.  Materijalnost. Jednosmjernost. U svijetu stvari vladaju kruta pravila. Nema slobode. Nema nepredvidivosti. Dijaloga. Susreta. Ne susrećem se s autom ili kućom. U njih ulazim ili ih kupujem i prodajem. Susrećem one koji su u autu ili kući. Oni su zanimljivi. Oni stalno iznenađuju i provociraju. Oni su ugodni ili neugodni. Oni me stavljaju u istinitu dimenziju. Osobe. Osobe. Ljudi. Persone. Bližnji. Prijatelji. Neprijatelji. Kolege. Susjedi. Otac ili majka. Djeca. Oni. Drugi. Braća. Sestre. Osobe. Osobe.

Kako to da se u osobama krije toliko dubok i tajanstven svijet? Tko je autor tog svijeta? Mora biti jedna Osoba ili više Osoba. Tri. Osoba od koje su sve osobe. Neizmjerna Osoba. Neizmjerno duboka i slobodna. Bog. Tri Osobe u jednoj Naravi. U jednoj Prirodi. Beskrajno zanimljive. Nedosadne. Pune nade. Nada naša.

U Bogu je Osoba i Priroda. Sloboda i zakonitost. To je isto i u meni. Imam svoju ljudsku prirodu. Po toj sam prirodi potpuno određen. Iz nje ne mogu izići. Uz prirodu u meni je i sloboda. Neopisiva sloboda. Duh. Neizmjernost. Dijelom živim u prirodi, a dijelom u slobodi. Tako je i u drugima. Kombinacije su neizmjerne. Igre osoba. Igre sloboda. Zadanih sloboda. Sloboda usađenih u prirodu ljubavi. Božja je priroda Ljubav. Bog jest ljubav.

Lice Tvoje ja tažim, o Bože. Tebe. Ne treba mi nebo ni raj. Trebaš mi Ti. Trebaju mi braća i sestre. Treba mi priroda ljubavi. Sloboda u Tebi i za Tebe. Sloboda s drugim osobama i ljubav za druge osobe. Neizmjerna avantura.

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Jasno je kako se u slučaju homoseksualnih aktivista ne radi o nekim finim ljudima koji zastupaju toleranciju, već o radikalnim fundamentalistima koji su za ostvarenje svojih ciljeva spremni zanijekati građanima temeljna ljudska prava: slobodu govora, slobodu savjesti i slobodu vjere.

Varro Vooglaid