U četvrtkak 15. rujna s početkom u 18 sati u prostorijama Gradskog kotara Neslanovac održan je prvi susret pod nazivom ČETVRTkom u ČETVRTi. Došlo je više ljudi nego što smo mi kao organizatori očekivali. Sljedeći susret ČETVRTkom u ČETVRTi organizirat ćemo najvjerojatnije za mjesec dana, ali ukaže li se potreba, možda i prije.

Pokazalo se da smo bili u pravu kada smo mislili da ljudima nedostaje prilika za izreći svoje probleme nekome tko ih želi saslušati i založiti se za njihovo rješavanje.

S iznenađenjem smo čuli da nekolicina kuća uz OŠ Ravne njive još uvijek nema priključak na kanalizaciju, na što nas je upozorio jedan stanovnik tog dijela naselja.

U rješavanje ovoga problema krenut ćemo već na prvoj sljedećoj sjednici Vijeća kotara gdje ćemo od predsjednika Vijeća zatražit informacije o stanju tog dijela kvarta. Kad dobijemo sve informacije o tome moći ćemo odlučiti što dalje. Sve informacije o tom problemu sve će moći pročitati na našem portalu i na Facebook-u.

Idemo dalje za Zagorski put s Vijećem ili bez njega

Drugi sudionik, a s njim se složilo još nekoliko, založio se da doista ozbiljno krenemo u rješavanje problema izgradnje dovršetka Zagorskog puta, njegova spajanja od vijadukta na Pujankama do kružnog toka u dnu Mostarske. Istodobno je navedeno da treba nastojati dovršiti i Hercegovačku ulicu od kružnog toka kod blaženog Alojzija Stepinca do njenog spoja s novim Zagorskim putem u blizini crkve.

Upravo zbog zakrčenja Neslanovca mnoštvom vozila, od kojih je veći dio u tranzitu, početkom lipnja organizirali smo tribinu o kojoj smo izvijestili u članku Poruka Banovini: izgradite nam što prije Zagorski put!

Nakon toga smo zaključili da je bolje pričekati kraj ljeta i onda krenuti u akciju - Peticiju za Mostarsku odgađamo do završetka ljetnih vrućina, ali prijedlog teksta peticije sa zahtjevima već imamo.

Uskoro ćemo nastaviti prema ciljevima navedenim u peticiji. Pokušat ćemo pokrenuti Vijeće kotara da se službeno uključi, a koliko će se Vijeće uključiti u borbu za Zagorski put i Hercegovačku, uglavnom zavisi od vijećnika HDZ-a koji su većina. Mi ćemo svakako nastaviti u tom smjeru, bilo kroz Vijeće, bilo bez Vijeća.

Kolnik za vožnju, pločnik za hodanje, a parkiralište za parkiranje

Jedan sudionik susreta žalio se na mnoštvo vozila parkiranih u njegovoj ulici Put Smokovika, što je problem i u svim drugim ulicama.

Naš je stav da je to doista veliki problem i da se moramo svi aktivnije uključiti u njegovo rješavanje. Smatramo da će biti nužne promjene u načinu shvaćanja ulice i njene namjene o čemu smo pisali u članku Parkiranje, pločnici, pješaci, jednosmjerne ulice, ograničavanje brzine ...

O tome će se nadamo povesti šira rasprava u Neslanovcu, ali princip koji moramo slijediti je da kolnik služi za vožnju, pločnik za hodanje, a parkiralište za parkiranje. Mnogi od nas morat će razmisliti o tome da iskoriste svoje neiskorištene dvorove i garaže za parkiranje svojih vozila, koja sada parkiraju na cesti.

Zaključili bismo da je susret bio vrlo uspješan i da ćemo nastaviti ritmom od jednog susreta ČETVRTkom u ČETVRTi mjesečno.

Nadamo se da će vas idući put biti još više.

Nezavisni vijećnici: Darko Vučković i Ivan Barišić

 

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Kotarski komunalni redar
Nedjeljka Jurić
021 310 369; 091 455 0235

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Voditelj odsjeka za redarstvo
Josip Gabelica; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nevolja s našim idealima je što, ako želimo biti na visini svakoga od njih, postajemo osobe s kojima je nemoguće živjeti.

Anthony de Mello