Kupreška - Put Smokovika čeka više od trideset godina

Godinama u ovoj ulici, pa i desetljećima ljudi tumače međe, granice, kote, položaj građevina i slično, a ta tumačenja vrlo često su potpuno oprečna tumačenjima susjeda međaša s jedne ili s druge strane.

Tako neki tumače da su neki dijelovi sadašnjeg puta kojim svi vozimo, njihova zemlja u potpunosti ili većim dijelom, drugi tumače da oni imaju pravo prolaziti iako nije njihova zemlja, treći opet tumače da samo neki imaju pravo prolaziti, a da neki drugi, koji su im manje simpatični, nemaju pravo koristiti tu ulicu itd itd.

Jedino se dokumentima može stati na kraj takvim beskrajnim pričama, dokumentima koji će ih potvrditi ili opovrgnuti.

Osobno se godinama zalažem upravo za to, da se temeljem dokumenata, poštujući pravo i zakone, stanovnici ulice dogovore kakvu ulicu žele. To je najpravedniji i sasvim očito jedini način, jer svi dosadašnji pokušaji koji su zaobilazili pravo i dokumente, nikad nisu dali ploda.

Jedino se dogovorom temeljenim na dokumentima može napraviti Kupreška-Put Smokovika

Ovih dana opet se govori o aktualiziranju pokušaja prikupljanja potpisa da se asfaltira sadašnje stanje bez odvodnje oborinskih voda. Sličan pokušaj propao je prije pet godina, pa je nejasno zašto ga se sad opet aktualizira?

Koji je cilj takvih priča?

Doista je teško proniknuti u umove onih koji u gotovo tri desetljeća nisu učinili nikakav ozbiljan korak ka uređenju ove ulice, a sada kada se konačno stvari rade kako treba, kada imamo idejni projekt, kada treba prikupiti još neke dokumente koji će dati kompletnu sliku stanja, a sve kako bi se na najbolji način izgradila moderna ulica, ponovo pokušavaju zaobići pravno utemeljeni postupak njene izgradnje.

Cijela stvar još je čudnija kad znamo da je na moju inicijativu i zahvaljujući mojim nastojanjima, Grad Split prošle godine prihvatio amandman Mosta nezavisnih lista na gradski proračun za 2018. o čemu možete pročitati u članku „Neslanovac je dobitnik ovoga proračuna“. 

Grad Split platit će zemlju

Dakle Grad Split vodi i plaća projekt, otkupit će zemlju od vlasnika čije dijelove parcela zahvaća buduća prometnica, objediniti otkupljene dijelove u jednu parcelu i na njoj će sagraditi prometnicu. Idejni projekt prometnice možete vidjeti

Vijeće kotara trebalo bi sazvati zbor građana ove ulice, pozvati ih da donesu svoje dokumente o vlasništvu, ugovore, prerise, nacrte itd., a na tom zboru neka stručna osoba iz Banovine trebala bi protumačiti ljudima stvari koje im nisu jasne ili oko kojih postoje različita viđenja i prijepori.

Treba težiti dogovoru stanara ulice temeljenom na pravdi i zakonitosti!

Većina stanara rado će prodati Gradu dijelove svojih parcela kako bi se izgradila moderna ulica sa svim potrebnim instalacijama, s kanalizacijom, odvodnjom oborinskih voda, vodovodnim cijevima, telekomunikacijskim kabelima, pločnikom, vertikalnom i horizontalnom signalizacijom itd.

Zato oduvijek i inzistiram da se sve radi „papirnato“, s dokumentima, jer je to jedini način da se ulica izgradi po pravilima struke, a ne kao neki seoski put. Osim toga to je i najpravedniji način.

POGLEDAJTE VEZANE ČLANKE:

Izgradnja spoja Kupreške i Puta Smokovika 17.6.2015.

Spoj Kupreške i Puta Smokovika 17.5.2016.

Neslanovac je dobitnik ovoga proračuna 13.9.2017.

Put Smokovika - Kupreška ozbiljno grabi naprijed 01.2.2018.

 *Ivan Barišić, stanovnik ulice Put Smokovika

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Redarstva - komunalno i prometno

Kotarski komunalni redar
Nedjeljka Jurić
021 310 369; 091 455 0235

Prometno redarstvo, dežurni telefon 021 682 576

Voditelj odsjeka za redarstvo
Josip Gabelica; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Hrvatska stvarnost je zapravo jedna velika prvoaprilska šala: puna prijevara, podvala i obmana. I samo se rijetki ne osjećaju prevarenima i samo rijetki ne ispadaju budale.

Tomislav Klauški