Mi vjerujemo u trojedinoga Boga. Vjerujemo u Boga koji je jedan i koji živi u jedinstvu Osoba. Takav Bog sve vodi k jedinstvu. To je neminovno jer svatko čini po onom što jest. Svako biće se ponaša u skladu sa svojom prirodom. U samoj je Božjoj naravi upisano jedinstvo. Tako je svako Njegovo djelovanje ostvarivanje jedinstva.

Koga god Bog privuče k Sebi, na kraju ga privlači k jedinstvu. A za jedinstvo s drugom osobom nužno je prolaziti kroz razne faze ujedinjavanja. Nitko se i ništa ne može ujediniti do kraja u jednom hipu. Najbolji nam je primjer brak.

Dvoje se ljudi, mladić i djevojka, najprije vide. Kasnije se zavole na osjećajnoj razini. Poslije se duhovno upoznaju. Nakon nekog vremena, vrijeme je neminovno, ulaze u brak i tjelesno se sjedinjuju. Tako počinju biti jedno tijelo i jedna duša. Ženidba je početak bračnog jedinstva. Prvo vrijeme je uvijek bajkovito. Kasnije se čarolija povlači, a ostaju konkretne osobe. Počinje se pojavljivati bol jedinstva. Bol jedinstva zahvaća dušu i tijelo. S vremenom sve može postati veoma tvrdo. U tom se vremenu lome osobnosti bračnih drugova. Gotovo pa umiru u braku. To je moment kada se počinje rađati neko duboko jedinstvo koje se više ne može opisati. Toliko je jednostavno, a opet, toliko duboko da više nema riječi.

Koliko će trajati koja faza nitko ne zna. Svatko je originalan i svaki je brak originalan. Mnogi brakovi nikada ne dođu do dubokog jedinstva. Slome se ili umore prije toga. Prepadnu se boli koju stvaranje jedinstva prouzrokuje.

Krist moli Oca da budemo jedno kao što su On i Otac jedno. Bog je Izraelu bio kao zaručnik i muž. Proroci su govorili o ljubomornom Bogu koji hoće biti jedini za svoju zaručnicu Izraela. Crkva je Kristova Zaručnica. Svatko tko je u Crkvi ide prema jedinstvu s Ocem i Sinom i Duhom Svetim. Svatko, neminovno, ide prema mističnom braku. Jedinstvu s Bogom. To On čini. To On želi. To je Njegova volja. Njegov plan.

Tko se sjedinjuje s Bogom na tom putu prolazi slične faze kao bračni drugovi. Tko je duže na putu s Bogom može očekivati tvrdu bol jedinstva. Tada se lomi njegova osobnost. Nestaju svi osjećaji. Gubi se ljudska logika. Nestaje vanjska potpora. Ostaju dvije različite osobe. Osobe koje nemaju ništa zajedničkog osim istine i istinske ljubavi prema drugom. Istina radi istine. Ljubav radi ljubavi. Jedinstvo radi jedinstva. Ustvari, tu nema riječi …

Zapisnici sa sjednica VK Neslanovac

Politika je omiljeno igralište mediokriteta, a mediokriteti ne vole da ih se podsjeća na činjenicu da su upravo ono što jesu – mediokriteti s viškom ambicije.

Mirela Holy